Domowa konserwa
Domowa konserwa, jak wszystko, co robimy sami w domu jest o niebo lepsza, bo wiemy, co jest w środku, nie ma niepotrzebnych zapychaczy, samo mięso. Pamiętaj, aby mięso też było dobrej jakości. W zasadzie nie ma z domową konserwą zbyt wiele roboty, tylko pasteryzacja trzy dni pod rząd po godzinie może być lekko uciążliwa.
Składniki na 6 słoików, takich jak na zdjęciach:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 20 g soli peklującej Appetita
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki żelatyny Appetita
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Czosnek obierz i posiekaj drobno, dodaj do mięsa, dodaj również pozostałe składniki i wyrabiaj ręcznie lub robotem, aż masa będzie jednolita.
Masę zapakuj do słoików, do wysokości 2/3 słoika. W garnku, w którym będziesz pasteryzować, na dnie ułóż czystą ściereczkę, włóż słoiki, zalej wodą do wysokości 3/4, tak, aby ich nie przykryć. W szybkowarze pasteryzuj 1 h, jeśli nie posiadasz szybkowara pasteryzuj trzy dni pod rząd po 1 h.