Latte macchiato
Latte macchiato to moja druga, zaraz po mocnym espresso ulubiona kawa. Zawsze zamawiam ją na mieście i wkurzam się, jeśli jest źle zrobiona – nie ma pianki lub warstw. Od pewnego czasu robię sobie latte macchiato w domu i dziś dzielę się z Wami przepisem 🙂 na moją mleczną kawę 🙂
Przygotowując latte macchiato trzeba pamiętać co kilku kwestiach:
- mleko musi być pełnotłuste -3,2% lub więcej, z mleka niskotłuszczowego trudno ubić odpowiednią piankę
- kawa musi być świeżo zaparzona
- mleko należy podgrzać do temp. 70 stopni, chłodniejsze lub cieplejsze będzie się gorzej ubijało
- do ubijania nadaje się najzwyklejszy blender z końcówką do ubijania jajek lub bitej śmietany
- nie zrażać się, jeśli za pierwszym razem warstwy nie wyjdą 🙂
Składniki:
- świeżo zaparzona kawa – najlepiej w kawiarce, ale możesz zaparzyć ulubionym sposobem, byle nie miała fusów
- ok. 100 ml mleka 3,2%
Zaparz kawę. Mleko podgrzej do temperatury 70 stopni, sprawdź termometrem do mięsa, jeśli go nie masz, to tak na oko trzeba podgrzewać mleko w mikrofali o mocy 800-1000W przez około 1 – 1,5 min. Mleko ubij na sztywną pianę blenderem. Zamieszaj lekko potrząsając pojemnikiem i wlej do wysokiej szklanki – tak mniej więcej 2/3 jej wysokości. Odstaw na 2-3 min., aby mleko się „uleżało” i delikatnie wlej kawę, aż szklanka będzie pełna. Na koniec „przykryj” dziurkę po wlewaniu kawy pozostałą pianką mleczną. Gotowe!