Żeberka pieczone
Żeberka pieczone, marynowane w aromatycznych przyprawach, podawane z pysznym sosem musztardowo-chrzanowym.
Składniki na 4-6 porcji:
- 1,6 kg żeberek
- 1 łyżka majeranku Appetita
- 1 łyżka tymianku Appetita
- 1,5 łyżki papryki słodkiej Appetita
- 4 ząbki czosnku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz Appetita
- 1 łyżka białego wina
- 1 łyżka oliwy
Na sos do pieczenia:
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki Appetita
- 1 łyżka ostrego sosu piri-piri
- 2 ząbki czosnku
Na sos do podania z żeberkami:
- 1 cebula
- masło klarowane
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz Appetita
- 2 szklanki wywaru z żeberek
Żeberka umyj i podziel na mniejsze porcje. Czosnek obierz i drobno posiekaj. W misce wymieszaj składniki marynaty i polej nią żeberka, wymieszaj dokładnie i odstaw na min. 2h. Przełóż żeberka do garnka, zalej ok. 1,5 l zimnej wody i gotuj, aż będą miękkie (w trakcie gotowania usuwaj „szumowiny”).
Zmiksuj wszystkie składniki sosu na gładko. Żeberka odcedź (wywaru nie wylewaj) umieść w naczyniu do zapiekania, polej sosem, przykryj i piecz 80 min. w temperaturze 180 stopni i 20 min. bez przykrycia.
Kiedy żeberka będą się piekły, przygotuj sos. Cebulę obierz i zeszklij na 1 łyżce masła klarowanego, dodaj szklankę wywaru z żeberek, zagotuj, dodaj chrzan i musztardę. Zmiksuj, zagotuj i dopraw solą i pieprzem. Zagotuj do momentu, aż zacznie gęstnieć, dodaj 1 łyżkę masła klarowanego, wymieszaj.
Żeberka podawaj z puree ziemniaczanym oraz z sosem musztardowo-chrzanowym i ulubioną surówką. Gotowe!
Jest Kenwood, jest dobrze… 😉 a tak serio – zawsze sądziłam, że żeberka są bardzo trudnym tematem w kuchni, jednak sądząc po zdjęciach, warto by spróbować ten przepis.
Warto wypróbować, żeberka nie są aż takie trudne 🙂 Pozdrawiam 🙂