Kurczak tikka masala
Składniki na 8 porcji:
- 2 podwójne duże piersi z kurczaka
- 2 średnie cebula
- 2 łyżeczki imbiru
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka garam masala
- 3 średnie pomidory
- 1łyżka ketchupu
- słoik przecieru pomidorowego
- łyżka cukru
- 400 ml jogurtu naturalnego
- sól
Wszystkie przyprawy suche utłuc w moździerzu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z przyprawami, dodać pomidory i gotować aż całkiem zmiękną, Do pomidorów dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, ketchup, przecier pomidorowy, jogurt i cukier, gotować wszystko razem jeszcze 15 min. Ewentualnie jeszcze dosolić. Bardzo dobrze smakuje z ryżem z warzywami.
super to wyglada -mam nadzieje ze rownie dobrze smskuje -chetnie bym sprobowała
Jak ktoś lubi mocno doprawione potrawy to mu powinno smakować. 😉