Pyszna i prosta zupa porowa.
Składniki na 6 porcji:
- 3 średnie pory
- 2 średnie cebule
- 2 ziemniaki
- 20 dag szynki pokrojona w paski
- posiekany szczypiorek
- 10dag serka topionego śmietankowego
- pół szklanki białego wina
- 1 gałka muszkatołowa
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- sól
Pora i cebulę pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę i dusić 5 min na maśle z niewielką ilością wody, dodać startą na tarce gałkę muszkatołową, wino i szklankę wody. Gotować aż ziemniaki zmiękną, dodać serek topiony i śmietanę. Zmiksować, dodać wody, jeśli zupa wyszła za gęsta, doprawić solą. Szynkę, pokroić w paski i podsmażyć. Zupę nakładać do misek i posypać szynką i szczypiorkiem.
porowo-ziemniaczna -nasza ulubiona zupa, nastepnym razem dodamy wino, serek topiony i gałkę, tak ja u Ciebie:)