Pyszny orientalny makaron z kurczakiem, porem i pieczarkami, który jest w dodatku szybki do przygotowania.
Składniki dla dwóch osób:
- 2 opakowania makaronu z zupki chińskiej Knorr
- 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w dużą kostkę lub paski
- 6 pokrojonych w plasterki pieczarek
- 1 mały por pokrojony w cienkie paseczki
- 2 łyżki oleju
- kilka kropel oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sojowo – grzybowego
- kilka kropel sosu ostrygowego
- 1łyżeczka pasty galangal
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka pasty z liści kolendry
- odrobina wasabi
- pół łyżeczki chilli
W woku rozgrzać łyżkę oleju i kilka kropel oleju sezamowego. Usmażyć kurczaka na złoty kolor i przełożyć do miski. Rozgrzać kolejną łyżkę oleju, również z olejem sezamowym, przesmażyć pastę galangal i z trawy cytrynowej ok 1 min., dodać pieczarki i pora i smażyć ok. 4 min., dodać kurczaka, sos sojowy i sos ostrygowy oraz chilli, zmniejszyć ogień i dusić ok. 10 min. Makaron przygotować tak jak na zupkę chińską, dodać do kurczaka, pora i pieczarek, dodać sos sojowo grzybowy, pastę z kolendry, zamieszać i na sam koniec dodać wasabi. Gotowe!
Nasze bardzo podobne stylem przepisy idealnie zgrały się razem na durszlaku 🙂 Bardzo apetycznie wygląda Twój makaron 🙂 Ciekawi mnie ta pasta z trawy cytrynowej, nigdy nie próbowałam 🙂
Lubię takie dania z makaronem. Zamiast używać makaronu z zupek polecam Ci makaron do dań z woka (często jest w ofercie Lidla, koszt jakieś 3 zł i starcza na 3 bardzo solidne porcje dla dwóch osób)
Widziałam ten makaron w Lidlu, ale jakoś nie byłam przekonana, ale skoro polecasz, na pewno zakupię:)