Przepis na pyszne, idealne na śniadanie i nie tylko pieczarki w panierce.
Proste, szybkie, pyszne.
Składniki dla jednej osoby:
- 5 średnich pieczarek lub dwie duze, pokrojone na grube plastry
- bułka tarta
- jajko
- dwie łyżki mleka
- sól
- olej
- łyżeczka masła
Pieczarki umyć, odciąć nóżki. Jajko rozbełtać z mlekiem. Kapelusze zanurzać w jajku z mlekiem, potem w bułce i smażyć na 2 łyżkach oleju, na małym ogniu. Jak już grzyby będą „złote”, obrócić na drugą stronę, dodać masło i przykryć (żeby udusiły się w środku), jak kapelusze z drugiej strony również się zrumienią, zdjąć z patelni na papierowy ręcznik; przełożyć na talerz, posolić. Do tego świeże pieczywo z masłem i ketchup i śniadanie gotowe. Bardzo dobrze komponują się z gorgonzolą lub sosem czosnkowym.
Dziś zrobiliśmy na śniadanie 🙂 Nawet ogonki poszły (osobno, w panierce), bo jak u nas jest coś dobrego, to… na wagę złota 😀 Znów poszło wszystko, choć porcja na 2 osoby i sałatka (szynka, makaron, ogórek, kukurydza) – teraz nie możemy się ruszać 😉
pycha 😀