Czerwona sałatka Nigelli to przepis na sałatkę, którą zobaczyłam programie Nigelli Lawson i od razu mi się spodobała, a że właśnie trwa akcja Tęcza smaków, więc nadarzyła się okazja, aby tę sałatkę przyrządzić.Od siebie dodałam czerwoną paprykę. Idealna do steków z woła:) Polecam Wam blog, gdzie są chyba wszystkie przepisy brytyjskiej kucharki: Przepisy Nigelli Lawson – Nigella Ucztuje.
Składniki dla 2 – 4 osób:
- 2 pokrojone w półplasterki pomidory
- puszka czerwonej fasoli
- 1 posiekana czerwona cebula
- pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
- oliwa
- sól do smaku
Fasolę odcedzić i przepłukać zimną wodą. Cebulę polać octem, wymieszać i odstawić na 15 min. Przed podaniem wymieszać wszystkie składniki razem, lekko posolić i skropić oliwą. Gotowe!
Jeszcze nie miałam okazji jeść połączenia czerwonej fasoli z surowymi pomidorami – znam je tylko w wersji na ciepło, w chili con carne. Muszę kiedyś spróbować.
a oficjalne zgłoszenie kurna gdzie ?? 😛
Kolorowe i smacznie 🙂
bez fasoli pycha:)