Omlet z karmelizowaną czerwoną cebulą, groszkiem i papryką
Od czasu tarty z pomidorami i mozzarellą chodziła za mną karmelizowana cebula i dziś w poniedziałkowy słoneczny (aczkolwiek zimny) ranek, wpadłam na pomysł, aby użyć jej do omletu. Słodko słone śniadanie, herbata cytryną i można zaczynać tydzień z „bananem” na ustach 😀 Przy okazji „przetestowałam” urocze filiżanki od Smakera – upominki za wywiad 😀
Składniki dla dwóch osób:
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- pół łyżki sosu sojowego
- szczypta chilli
- garść mrożonego zielonego groszku
- 1 mała drobno posiekana czerwona cebula
- kawałek papryki pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
Groszek ugotować do miękkości, wyjąć łyżką cedzakową, odstawić. Jajka rozbełtać trzepaczką z mlekiem, sosem sojowym i chilli. Cebulę smażyć na maśle, do momentu, aż zmięknie, dodać łyżeczkę cukru i smażyć, aż zacznie się karmelizować. Cebulę w miarę równomiernie rozłożyć na patelni i wylać delikatnie jajka, posypać groszkiem i papryką. Smażyć omlet na małym ogniu, obrócić* i smażyć dosłownie chwilkę, tyle, aby się przyrumienił. Zdjąć z patelnie, pokroić i podawać.
*Ja obracam omlet takim sposobem: duży talerz przykładam do patelni, obracam ją, wtedy omlet jest na talerzu i delikatnie zsuwam go z powrotem na patelnię. Mam nadzieję, że jest to w miarę jasne:)
smakowite sniadanko:)
Mmmmmmmmmmmm. Pyszota. 🙂
Dziekuje za udzial w konkursie 🙂
Omlet wyglada przepysznie – pozdrawiam!!!