Urzekająca swoją prostota i smakiem sałatka, którą znalazłam w książce M. Caprari Kuchnia włosko – polska i polsko – włoska dla początkujących. We wstępie do tego przepisu autorka książki napisała:
Sałatkę tę przygotowywała jako domową specjalność pewna bardzo miła Hiszpanka z Sewilli, na stałe mieszkająca w… Rzymie.
Mnie te hiszpańsko – włoskie smaki podeszły bardzo, ta sałatka na stałe zagości w moim kolacyjnym i śniadaniowym menu, robi się ją dosłownie w 5 min.
Ważne jest, aby użyć tutaj naprawdę dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia.
Składniki dla 1 – 2 osób:
- 10 małych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny
- kilka listków natki pietruszki – drobno posiekanych
- 1 duży posiekany ząbek czosnku
- oliwa – ok. 2 -3 łyżki – wedle uznania
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Pieczarki natychmiast po pokrojeniu skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać natkę, czosnek, oliwę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Gotowe!
ale pieczarki surowe ?
Tak pieczarki surowe.