W dalszym ciągu wspólnie odkrywamy japońską kuchnię. Te cudownie pachnące imbirem ciasteczka przygotowali również w naszej wirtualnej kuchni:
– Maggie z bloga W pewnej kuchni na Wyspach
– Mirableka z bloga Mirabelkowy blog
– Michał z bloga Paszczak gotuje
– Mopsik z bloga Mops w kuchni
– Dobromiła z bloga Dobre smaki
– Panna Malwinna z bloga Filozofia smaku
Przepis podrzuciła nam Panna Malwinna z tej strony 🙂
Składniki na ok. 20 ciasteczek:
- 70g masła
- 85g cukru
- szczypta soli
- 150g mąki
- 2 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki startego imbiru
- sezam do posypania
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni. Masło zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę. Wsypać mąkę, zmiksować, dodać wodę oraz imbir i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5cm. Wyciąć kółeczka, lekko posmarować wodą i posypać sezamem.
Piec 10 – 15 min. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Japońskie ciasteczka z imbirem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on
Śliczne, następnym razem też zrobię ze świeżym imbirem.
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
były pyszne !!!
Ciacha sa faktycznie pyszne, a do tego zdumiewajaco latwe do wykonania. Na pewno jeszcze bede do nich wracac!
Ja też, ciasto jest super proste i szybkie.
ciasteczka kuszą mnie już dzisiaj po raz drugi, koniecznie muszę je zrobić 🙂
Pyszne, całe szczęście zrobilam podwójną porcję bo juz by nie było. Bardzo proste w wykonaniu😆 dzięki za przepis na pewno do niego wrócę.
Cieszę się bardzo, że smakowały 🙂