W przygotowaniu krewetek do sushi chodzi o to, żeby w trakcie obróbki cieplnej nie zwinęły się, tylko były proste tak, aby można było je ładnie ułożyć na ryżu. Trochę zabawy z tym jest, ale tak naprawdę zajmuje to niewiele czasu. Ja użyłem krewetek surowych, ale można równie dobrze użyć tych już lekko obgotowanych. Instrukcja postępowania jest taka sama.
Składniki:
- krewetki tygrysie
- patyczki do szaszłyków
Krewetkom oderwać głowy, delikatnie je wyprostować i i nabijać na patyczki do szaszłyków.
Zagotować wodę, posolić, włożyć do gotującej się wody nabite na patyczki krewetki i gotować 5 min. Po wyjęciu z garnka krewetki wkładamy do zimnej wody.
Krewetki po ugotowaniu |
Ściągamy pancerzyki z krewetek oprócz ogonków, nacinamy delikatnie od spodu wzdłuż , uważając żeby nie przeciąć ich całkiem na pół, oczyszczamy i płuczemy – jeżeli są jakieś brudy.
Z ryżu formujemy wałeczek do nigiri, i nakładamy na niego krewetkę.
Mogę wpaść?
Uwielbiam.Zapowiada się pysznie!