Muffiny z kurczaka
Oto moja propozycja w kolejnym wspólnym gotowaniu z: Maggie, Pelą, Chantel, Shinju, Mirabelką, i Dobromiła.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa kurczaka (ja użyłem mięsa z około 1 kg nóg z kurczaka – ponieważ, jak dla mnie pierś z kurczaka do tego typu wypieków byłaby zbyt sucha), ewentualnie można użyć gotowego mielonego mięsa
- 1/2 średniej cebuli pokrojona w drobną kostkę
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz
Farsz:
- 25 dkg pieczarek startych na tarce, na grubych oczkach
- 10 dkg sera żółtego (użyłem mozzarelli) również startego na tarce na grubych oczkach
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- sól i pieprz
Do posmarowania muffinów:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól i pieprz
Mięso zmielić, dodać cebulę, czosnek. słodką paprykę oraz przyprawy i jajka. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.
Cebulę zeszklić na łyżeczce masła, dodać pieczarki, smażyć, aż odparuje nadmiar wody, którą puszczą pieczarki. Gdy farsz przestygnie dodać paprykę i ser, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Cebulę zeszklić na łyżeczce masła, dodać pieczarki, smażyć, aż odparuje nadmiar wody, którą puszczą pieczarki. Gdy farsz przestygnie dodać paprykę i ser, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
foremki do muffinów lekko natłuścić i obsypać bułką tartą, nakładać ok. 1 łyżkę masy mięsnej i uformować „gniazda” (jak na zdjęciu powyżej). Następnie do tych „gniazd” nałożyć po łyżce farszu, wyrównać i przykryć kolejną łyżką mięsa i znów wyrównać. Piec ok. 35-40 min. w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż całkowicie muffiny wystygną, inaczej mogą się przy wyjmowaniu rozsypać.
Podsumowanie
Nazwa dania
Muffiny z kurczaka
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
2 Review(s) Based on
Ale fantastyczny pomysł! Genialnie wyglądają i z pewnością znalazłyby u mnie w domu niejednego amatora:)
Podoba mi się ten pomysł ze zmieleniem mięsa i zrobieniem z niego babeczek. Wygląda super 🙂
Najciekawsza w waszych zbiorowych akcjach gotowania tej samej potrawy, jest indywidualna interpretacja! Właśnie Twoja wersja najbardziej mi się podoba – jednak ze zmielonego mięsa taka kurczakowa muffina jest najbardziej estetyczna:)
Dzięki 🙂
nooo zdecydowanie Twoje najładniej się prezentują.
Niesamowicie wyglądają 🙂
wersja mielona? pomysłowa i smakowita 🙂
dla mnie bomba:D
Twoje zdjęcia ostatnio coraz bardziej mi się podobają 🙂 świetne muffiny.
Dzięki 🙂
pomysl bomba 😉
Twoje muffiny podobają mi się najbardziej 🙂 Ale kurczę czasochłonne te kurczęta 🙁
bardzo interesujący przepis;)
Apetyczna propozycja 🙂
ojoj… interesujące!
zanotowałam przepis, bo sa genialne ;]
na ciepło, na zimno.. na imprezę jak znalazł!
Nie słyszałam jeszcze o takim przepisie, oryginalne 🙂
Dzięki wszystkim za pochlebne opinie 🙂
Mielona wersja? Niezle sie zapowiada!
efektowna sprawa
ale rarytaski! świetnie wygląda i zapowiada się imponująco w smaku
Zdecydowanie do sprobowania 🙂