Składniki dla 4 – 6 osób:
- ugotowane mięso z trzech ćwiartek z kurczaka
- 1,5 l rosołu z kurczaka
- 2 łyżki suszonych glonów wakame
- 1 garść makaronu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki słodko – ostrego sosu chilli
- 1 suszona drobno posiekana papryczka chilli
- łyżeczka pasty imbirowej
- łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- 1 łyżka oleju sezamowego
W garnku rozgrzać olej sezamowy i przez 30 sek. smażyć pastę imbirową i pastę z trawy cytrynowej. Następnie zalać to bulionem, do którego dodać sos sosjowy, sos ostrygowy, sos chilli, suszone papryczki chilli oraz pokrojone mięso z ćwiartek z kurczaka, zagotować.
W miseczce zalać glony ciepłą wodą i kiedy się rozwiną dodać do zupy. Na końcu dodać makaron ryżowy i kiedy zmięknie, zupę można podawać:)
Podsumowanie
Nazwa dania
Orientalna zupa z kurczakiem i makronem II
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Mmm, bardzo smakowicie wygląda 🙂
Lubie takie zupki.
Bardzo bogata w składniki zupa, misiała być przepyszna 🙂
Zdecydowanie moje smaki 🙂