Szybka, prosta przystawka. Sos beszamelowy wg przepisu Gordona:)
Składniki dla 4 osób:
- 8 białych szparagów ze słoika
- 12 plastrów szynki parmeńskiej
Sos beszamelowy:
- 500 ml zimnego mleka*
- 25 g masła
- 25 g mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
*Ja zużyłam tylko 400 ml mleka, gdyż konsystencja sosu była już dobra. Mleko musi być zimne.
Szparagi:
3 plasterki szynki ułożyć ciasno obok siebie, tak, żeby zachodziły na siebie. Następnie 2 szparagi układamy na szynce i zawijamy je w przygotowane plasterki szynki parmeńskiej. Tak samo zawinąć pozostałe szparagi. Odstawić.
Przygotować sos:
Do rozgrzanego garnka wrzucić masło, gdy zacznie się rozpuszczać, dodać mąkę i cały czas mieszać, aż składniki się połączą. Następnie wlać 300 ml mleka i cały czas mieszać, aż powstanie bardzo gęsta mieszanka – uważać, żeby nie przypalić, dlatego też wskazane jest zdjęcie garnka z ognia. Znów wlać 100 ml mleka i powtórzyć całą procedurę. Dla mnie po dodaniu 400 ml sos miał odpowiednią konsystencję, więc poprzestałam na tej ilości mleka. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jeśli uznacie, że sos jest zbyt gesty to trzeba dodać ostatnie 100 ml mleka i dopiero wtedy doprawić .
Wyłączyć ogień i przykryć sos.
Na patelni rogrzac 1 łyżeczkę masła i zrumienić z wszystkich stron przygotowane zawiniątka z szynki i szparagów. Wyjąć z patelni na deskę i przekroić na pół, ułożyć na talerzu i polać sosem beszamelowym lub ułożyć na sosie, tak jak na zdjęciach. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Szparagi w szynce parmeńskiej na ciepło z beszamelem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
ależ tu elegancko:)