Witajcie po długiej przerwie. Dziś prezentuję Wam domowy ser topiony, przygotowany w urządzeniu Speedcook. Szczerze powiedziawszy, ja zawsze jestem sceptycznie nastawiona do tego typu magicznych urządzeń, ale Speedcook jest na prawdę w porządku. Otrzymaliśmy go z Paszczakiem do testów i jeśli chodzi o mnie to byłabym go skłonna kupić, bo rewelacyjnie szybko przygotowuje ziemniaki na placki ziemniaczane i oczywiście duży plus za możliwość zrobienia sobie domowego sera topionego. Wygląd urządzenia raczej słaby, ale jak się ktoś uprze to może służyć jako rekwizyt vintage w kuchni. Speedcook jest prosty w obsłudze – wystarczy ustawić obroty, czas i opcjonalnie temperaturę i reszta robi się sama. Duuuuży plus za szybkość. Do urządzenia dołączona jest książka z przepisami i właśnie z niej pochodzi poniższy przepis.
A do przygotowania domowego sera topionego potrzebujemy:
- 750 g twarogu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- ulubione przyprawy (ja dodałam duuuużo kolorowego pieprzu)
- 1 jajko
Ser włożyć do naczynia, wsypać sodę i sól, zmiksować – obroty 10, czas 1 min. Dodać jajko, przyprawy i podgrzewać – obroty 3, temp. 60 stopni, czas 25. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Ser topiony
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on
Jeszcze nigdy sama nie robiłam takiego serka, a wygląda znakomicie, zdrowo 🙂
Nigdy takiego czegoś nie widziałam 🙂 ale wygląda fajnie 🙂
Zapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
zrobię !
Zgadzam się z toba w zupełności 🙂 Odwiedź mojego bloga.