- ½ l bulionu
- 15 dag szynki pokrojonej w plasterki (najlepiej jakiejś większej żeby było lepiej zwijać np. konserwowa)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 10 g żelatyny
Farsz:
- ½ dużego ogórka konserwowego posiekana w drobną kostkę
- 1 cząstka papryki marynowanej posiekana w drobną kostkę
- 1 łyżka sosu chrzanowego Winiary
- 1 łyżeczka majonezu Dekoracyjnego Winiary
- 1 łyżka serka śmietankowego
Bulion zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę, dołożyć czosnek, doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Składniki farszu wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, jeśli farsz jest za rzadki można dodać troszkę serka. Każdy plasterek szynki smarować farszem i zwijać w rulonik, układać w naczyniu, w którym chcemy robić galaretkę (mogą być miski albo np. głębokie talerze), zalać ostudzonym bulionem, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Podsumowanie
Nazwa dania
Szynka w galarecie
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas