Burgery z pomarańczowym majonezem wasabi

Burgery z pomarańczowym majonezem wasabi

Składniki i przygotowanie (na 4 burgery)

1. Sos do burgerów:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • skórka z ¼ pomarańczy
  • sól, pieprz

Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.

 Mięso:

  • 500 g mielonej wołowiny z antrykotu
  • 0,5 łyżki ketchupu
  • 0,5 łyżki  musztardy
  • sól, pieprz
  • 0,5 małej czerwonej cebuli czerwonej cebuli
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 2 żółtka
  • szczypta wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki sosu Worchestershire

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa formować kulki o wadze 150 g i formować w burgery

Dodatki:

  • mieszanka sałat
  • rukola
  • 4 plasterki pomidora
  • 4 plasterki czerwonej cebuli
  • 4 plastry sera koziego
  • ketchupu

Bułki:

  • 265 g mąki typ 450
  • 4 g drożdży instant
  • 135 ml ciepłej wody
  • 35 ml oleju
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 15 g mleka w proszku

Wodę, drożdże, cukier i olej połączyć w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 5 min. Następnie dodać jajko, mleko w proszku, sól i mąkę, wyrobić. Podzielić na 4 porcje, z każdej formować kulkę, położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i odstawić na 20 min. piec 15 min w temp. 220°.

Gotowe bułki przekroić na pół, podgrzać na patelni grillowej, odstawić. Uformowane burgery smażyć na patelni grillowe po ok. 1 min. Z każdej strony. Bułki posmarować sosem, nałożyć sałatę, ukolę, burgera ser kozi, plastry pomidora i cebuli, ketchup.

Burgery z pomarańczowym majonezem wasabi

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Burgery z pomarańczowym majonezem wasabi
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *