Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Zawsze po weekendowym grillowaniu zostają jakieś resztki, które żal wyrzucić, a po prostu odgrzane i skonsumowane z pieczywem lub ziemniakami i sałatką, dla mnie są niezjadliwe. Dlatego też, dziś powstały te oto naleśniki. Mega dobre, po prostu:) Pierś z kurczaka można przygotować tak, jak ja to zrobiłam lub też użyć Papirusu Winiary np. z czosnkiem i ziołami. Zapewne znacie ten produkt, skład nie jest zły, jet tutaj co prawda całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, a wszyscy teraz trąbią o złych, niedobrych izomerach trans, które podnoszą poziom złego cholesterolu, jednakże myślę, że ta cienka warstwa, którą jest powleczony papirus nie powinna zaszkodzić. Zresztą, wybór należy do Was, jak przygotujecie kurczaka. Jeśli będzie Wam zależało na szybkości, to Papirus jest całkiem niezłym wyborem. Należy również pamiętać, ze grillowanie z jednej strony jest ok, bo bez tłuszczu, ale z drugiej strony w trakcie grillowania powstają szkodliwe substancje, no i na pewno nie jest to sposób przygotowywania mięsa dla osób, które musza stosować dietę lekkostrawną, gdzie mięso powinno być gotowane na parze lub „duszone” bez użycia tłuszczu.
Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Składniki na 8 – 10 naleśników:
Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • olej
Farsz:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka o wadze ok. 280 – 300 g
  • 1 drobno posiekana cebula o wadze ok. 90 g
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 marchewka o wadze ok. 100 g, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 por o wadze ok. 200 g, pokrojony w talarki
  • 250 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 3 „kulki” mrożonego szpinaku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
Sos czosnkowy:
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki Majonezu Delikatnego Winiary
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz
Wszystkie składniki ciasta wymieszać mikserem z trzepaczką, ciasto ma spływać z łyżki. Jeśli macie dobrą teflonową patelnię, można smażyć naleśniki bez tłuszczu lub wystarczy dosłownie skropić ją olejem i nic nie powinno się przypalać. Dobrym sposobem jest tez smarowanie patelni naolejonym ręcznikiem papierowym, dzięki temu naleśniki nie będą utopione w oleju, a co za tym idzie nie będą chłonęły go zbyt wiele. Oczywiście, najwygodniej smażyć naleśniki na specjalnie do tego przeznaczonej patelni, ale zwykła z dobrą teflonową powierzchnią też się nada:) Ostatnio odkryłam łopatkę do smażenia naleśników, którą widać na zdjęciu i powiem Wam, że takie niby nic, a znacznie ułatwia sprawę, szkoda, że nie miałam takiej, jak uczyłam się przewracać naleśniki, oszczędziłoby mi to dużo wkurwu 🙂 NA dobrze rozgrzanej patelni, ale na niedużym ogniu naleśnikom wystarczy dosłownie chwila, jakieś 2 – 3 min. z każdej strony i są gotowe. Po usmażeniu naleśników, zabieramy się za farsz.
Przygotowanie piersi z kurczaka, wersja 1:
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka, przecinamy wzdłuż na pół, tak by w efekcie były 4 kawałki piersi. Marynujemy je w 100 ml czerwonego półwytrawnego wina, 2 ząbkach czosnku i soli, jakieś 30 min. minimum – im dłużnej, tym lepiej. Następnie grillujemy je, aż będą gotowe, czyli niesurowe w środku. Pamiętajcie, że mięso z kurczaka ma bardzo mało tłuszczu i w trakcie obróbki termicznej bardzo łatwo jest je przeciągnąć, przez co będzie suche i już nie tak smaczne, jak soczysty kawałek. W zależności od grubości fileta, myślę, ze 10 min. max z każdej strony na grillu wystarczy.
Przygotowanie piersi kurczaka, wersja 2:
Kupujemy Papirus Winiary, postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i w 10 min. mamy soczystego, aromatycznego kurczaka.
Niezależnie od tego jak przygotujecie pierś, należy ją pokroić w kostkę o boki 0,5 – 1 cm, tak mniej więcej:)
Następnie na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, cebulę i pora, podsmażać ok 5 – 8 min. Dorzucić szpinak (wcześniej rozmrożony) i smażyć całość, aż por zmięknie. Na koniec dodać kurczaka, śmietankę, doprawić solą i pieprzem, zagotować, kiedy całość zgęstnieje, można zdjąć z ognia i „pakować” farsz do naleśników:) Nie trzeba już naleśników podgrzewać, ogrzeją się od ciepłego farszu. Podawać z sosem czosnkowym – wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Gotowe!

 

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *