Przepis znalazłam u Giallo Zafferano, jest to blog będący kopalnią włoskich przepisów. Zawsze, gdy przygotowuję coś włoskiego, czego jeszcze nie robiłam lub potrzebuję dobrej, sprawdzonej inspiracji zawsze sięgam tam. Tym bardziej, że przepisy zawsze się sprawdzają.
Stromboli jest dobre do pracy, do szkoły lub w podróży. Słowem taka pizza, którą można ze sobą zabrać wszędzie, bo nawet na zimno stromboli jest wyśmienite. Według Giallo Zafferano w stromboli nie może zabraknąć czterech podstawowych składników: sosu pomidorowego, mozzarelli, pikantnego salami i czarnych oliwek. Nie sądzę, aby wielkim wykroczeniem było użycie innych składników, zresztą w kuchni, na wojnie i w miłości wszystkie chwyty dozwolone. Zresztą, salame piccante, jest w moim mieście nieuchwytne… reszta, czyli mozzarella, czarne oliwki i sos pomidorowy są:) A zamiast salame piccante szynka i boczek 🙂
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki, najlepiej pizzowej typ 00 lub innej dostępnej mąki pizzowej
- 4 g drożdży instant
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 10 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
Na sos:
- 300 ml passaty pomidorowej
- suszone oregano
- sól i cukier
- 1 łyżeczka oliwy
Na nadzienie:
- 200 g szynki wędzonej w plastrach
- 200 g boczku rolowanego w plastrach
- 1 cebula, pokrojona w piórka (ok. 80 g)
- 300 g białej mozzarelli pokrojonej w kostkę
- 60 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- suszona bazylia
Mąkę przesiać, dodać drożdże. W małej misce wymieszać wodę, sól i cukier tak, aby całkowicie się rozpuścił, po czym wlać do mąki i drożdży. Na końcu dodać oliwę. Całość wyrobić ręcznie lub robotem na gładkie, elastyczne i zwarte ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do wyłączonego piekarnika z włączonym światłem na 2 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
W między czasie przygotować sos. Passatę pomidorową wymieszać z oliwą i doprawić do smaku solą, cukrem i suszonym oregano.
Pokroić oliwki, i cebulę.
Gdy upłynie 2 godziny ciasto wyjąć z piekarnika, który nastawić na 180 stopni lub jeśli macie piekarnik z termoobiegiem na 160 stopni.. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 50 x 45 cm, posmarować sosem, zostawiając ok 1,5 – 2 cm nieposmarowanych brzegów. Następnie rozłożyć pozostałe składniki równomiernie na cieście i delikatnie posypać bazylią. Całość zawijać dłuższym brzegiem w roladę. Zamknąć dokładnie obydwa końce rolady, delikatnie przełożyć ją na płaską blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować wierzch stromboli oliwą i piec 1h. W piekarniku z termoobiegiem wystarczy 50 min. Wyjąć i jak przestanie parzyć w język, zajadać!
Podsumowanie
Nazwa dania
Stromboli, czyli rolowana pizza
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
dla mnie bombaa bardzo fajny pomysł coś nowego napewno wypróbuje suuper!
Polecam, naprawdę warto 🙂