Bardzo szybkie spaghetti alla carbonara
Kolejny przepis z książki „Kuchnia dietetyczna. 1001 przepisów”.
Składniki dla 2osób:
- 10 dag pokrojonej w paseczki chudej szynki (najlepiej wędzonej)
- 120 g spaghetti
- 1 posiekany drobno ząbek czosnku
- 4 łyżki nisko-tłuszczowej śmietany
- sól, pieprz
- świeżo posiekana natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy
Do garnka wlać wodę, dodać sól i oliwę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić makaron i gotować 7 min. Szynkę podsmażyć bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką, dodać czosnek i śmietanę. Wszystko podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Makaron odcedzić, przełożyć na talerze, polać sosem i posypać natką. Gotowe!