Tarta warzywna z pieczarkami i serem
Poniedziałek, 12 grudnia 2011, poniższą tartą rozpoczynam tydzień pod hasłem: „Ani grama mięsa” 🙂 Tarta wyszła słodko – wytrawna, ponieważ nie zwróciłam uwagi, że zakupione przez Paszczaka gotowe ciasto, wcale nie było francuskie, lecz kruche i do tego słodkie. Jednak dzięki temu, że szpinak jest tutaj na słodko, więc słodkie ciasto fajnie się tu wpasowało i wyszło naprawdę ciekawe połączenie smaków, choć wolałabym moje ulubione ciasto francuskie. Tak czy inaczej warzywa na słodkim spodzie, wyszły bardzo smakowe:) U mnie tarta była na śniadanie, wszystko łącznie z pieczeniem zajęło mi 1h.
Składniki na formę o średnicy 30 cm:
- 1 opakowanie gotowego kruchego lub francuskiego ciasta
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka miodu
- garść rodzynek
- 1 łyżeczka kuminu
- 4 pieczarki pokrojone w plasterki
- mały por pokrojony w talarki
- pół czerwonej dużej papryki pokrojonej w małą kostkę
- 1 mały bakłażan pokrojony w cienkie plastry
- ok. 10 dag żółtego sera w paskach
- ok. 1 łyżki oleju
- pół łyżki masła
Plastry bakłażana posolić i odstawić.
Na oleju udusić pora z pieczarkami i odstawić. Szpinak wrzucić na rozgrzane masło z odrobiną oleju, kiedy już będzie całkowicie rozmrożony, dodać miód i rodzynki, kumin i dusić na małym ogniu ok. 5 min., następnie podkręcić ogień i często mieszając, odparować całkowicie, uważając, aby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i wystudzić
Szpinak wymieszać z porem i pieczarkami, doprawić solą Na formie do tarty rozłożyć ciasto, posmarować je masą szupinkową, posypać równomiernie czerwoną papryką.
Plastry bakłażana wytrzeć papierowym ręcznikiem i krótko obsmażać z obydwu stron, a nastęnie ułozyć na tarcie. Wszystko przykryć paskami żółtego sra, tak, aby wyszła „kratka”. Piec 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (niezależnie od tego, czy użyjecie spodu francuskiego, czy kruchego).
Witaj ! Aby wziąśc pęłny udział w konkursie musisz kliknąc „lubię to” na naszym facebookowym funpage
http://www.facebook.com/pages/Good-Alternative-nasz%C4%85-pasj%C4%85-jest-jedzenie/145865018852041?sk=wall
Wcale nie taka czasochlonna, a na pewno bardzo smaczna!