Składniki:
- 1 l wody
- 2 szklanki zakwasu przepis na zakwas tu
- 2 laski białej kiełbasy
- 1 laska kiełbasy śląskiej
- 15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 10 dag szynki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 kostka sera białego
- sól, pieprz
Kiełbasę pokroić ( ja kroję białą w talarki a resztę w kostkę ), dodać szynkę i boczek zalać wodą, dodać majeranek, (jeśli używamy zakwasu ze sklepu, to trzeba dodać kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego) gotować 15 min, dodać ziemniaki. Cebulę podsmażyć i dodać do żurku, dodać zakwas, chrzan, zagotować. Można zabielić mąką ze śmietaną, zagotować, dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać ser biały (można dodać pokrojony w kostkę, ale ja lubię bardziej rozdrobniony) można dodać jajka ugotowane na twardo.
Bardzo podoba mi się Twój żurek, ja z białym serem nigdy nie jadłam, chętnie wypróbuję! 🙂
uwielbiam taki żurek z dodatkiem sera. jadamy taki przede wszystkim na Wielkanoc 🙂
Ciekawy pomysł z tym twarogiem. Nigdy wcześniej nie trafiłam na taki dodatek do żurku.
Fajnie, że się podoba, ja mógłbym jeść żurek codziennie z różnymi dodatkami 🙂
=Bardzo fajny żurek, ciekawie zaprezentowany.
mniam! 🙂
Ten biały ser nadal mnie intryguje. Oj dobry żurek to prawdziwe cudeńko (szczególnie na śniadanie po szalonej imprezie;))
pozdrawiam
Następnym razem żurek zrobię na swoim zakwasie albo wykorzystam Twój 🙂