Pierś z kurczaka z owocami i szpinakiem
Pierś z kurczaka z owocami i szpinakiem to prosty i szybki obiad, mimo braku węglowodanów sycący.
Składniki na 4 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 3 pomarańcze
- 2 kiwi
- 2 jabłka
- pół łyżki ziaren słonecznika
- pół łyżki płatków migdałowych
- oliwa extra vergine
- pieprz cayenne Appetita
Marynata do kurczaka:
- 2 suszone pomidory w oleju
- ćwierć łyżeczki suszonej bazylii Appetita
- ćwierć łyżeczki suszonego oregano Appetita
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
Piersi z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, oczyść z błonek i przetnij wzdłuż, tak, aby otrzymać cztery filety. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, dodając szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Włóż do marynaty kurczaka, wymieszaj i odstaw na co najmniej 15 min.
W międzyczasie obierz i wyfiletuj pomarańcze, pamiętając, aby robić to nad miseczką, sok będzie Ci później potrzebny do sosu do owoców. Do tej samej miseczki wyciśnij również sok z resztek wyfiletowanych pomarańczy. Do cząstek pomarańczy dodaj pokrojone w kostkę jabłko, obrane i pokrojone w ćwierć-plasterki kiwi. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika i płatki migdałowe i dodaj do owoców.
Sok z pomarańczy przelej do małego słoiczka, dodaj łyżkę oliwy, szczyptę pieprzu, soli i pieprzu cayenne, zakręć słoiczek i potrząśnij energicznie, aby sos się dokładnie wymieszał. Połącz go z owocami. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
Filety z kurczaka usmaż na patelni bez tłuszczu, tak, aby z każdej strony ładnie się zarumieniły. W międzyczasie przygotuj szpinak: na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy (może być z wytłoczyn w tym przypadku), wrzuć czosnek na ok. 2 min. dodaj cztery garści szpinaku i często mieszając smaż ok 3 – 4 min. Zdejmij szpinak z ognia.
Na talerzu ułóż pokrojonego w paski kurczaka, obok ułóż szpinak i sałatkę owocową. Gotowe!