Naan
Naan to płaski drożdżowy chleb. Znany od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. Oryginalnie naan piecze się w cylindrycznym piecu – tandoor. My piekliśmy placuszki na kamieniu do pizzy. Z powodzeniem chlebki można piec na normalnej płaskiej blaszce która należy wcześniej rozgrzać, bez dodatku tłuszczu. Naan najlepszy jest od razu po wyjęcia z pieca, ale na drugi dzień też są w porządku.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej zwykła typ 550 (485 g)
- 3 g drożdży instant
- 208 ml mleka
- 1 łyżeczka oleju
- pół łyżeczki cukru
- 80 ml wody
- szczypta soli
Drożdże wymieszaj z mlekiem, cukrem, mąką, wodą i olejem i odstaw na 20 min. W międzyczasie włącz piekarnik na maksymalną temperaturę, jeśli masz kamień do pizzy, włóż go do piekarnika, żeby się dobrze nagrzał.
Po upływie 20 min., z ciasta uformuj 10 równych kulek i znów odstaw je na 20 min. Po tym czasie, rozwałkuj kulki i piecz, aż z jednej strony chlebek się zrumieni, obróć, piecz jeszcze przez chwilę i wyjmij z piekarnika. Gotowe!