Dietetyczne „bolognese”
Dietetyczne „bolognese” – znacznie mniej kalorii od tradycyjnego. Poniższe jest inspirowane ragu blognese, które przygotowywał znany mi kiedyś Włoch, więc proszę się nie czepiać, że jakiegoś składnika powinno nie być, czy inny musi bezwzględnie być. Tak, jak u nas każda pani domu ma swój przepis na pierogi ruskie, czy też bigos, tak samo działa to we Włoszech. Jeden region robi tak, inny tak i koniec. Poniższy przepis powstał z potrzeby zjedzenia bolognese, ale w dużo lżejszej wersji, więc też proszę się nie czepiać, że jest mięso drobiowe, wszak w tytule bolognese widnieje w cudzysłowie 🙂 🙂 🙂
Składniki na 6 porcji:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 „laski” selera naciowego
- 100 g marchewki
- 1/4 puszki zielonego groszku
- 150 g cebuli
- puszka pomidorów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- wino
- sól
- pieprz świeżo mielony Appetita
- oliwa z oliwek
Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kosteczkę. Selera obierz i pokrój w kosteczkę. Piersi z kurczak umyj, osusz i zmiel w maszynce do mięsa na największych oczkach. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na złoto cebulę, dodaj marchewkę i seler, zamieszaj i smaż wszystko, aż seler zrobi się szklisty, jeśli trzeba dodaj jeszcze łyżkę oliwy. Następnie dodaj zmieloną pierś z kurczaka, zamieszaj i smaż około 10 min. Dodaj wino, odparuj, a następnie wrzuć pomidory i przecier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przykryj i duś na najmniejszym ogniu 40 min. Gotowe! Podawaj z ulubionym makaronem al dente.