Tiramisu
Tiramisu. Mój ulubiony deser, cudowny w swej prostocie, idealnie kremowy, chrupiący i kawowy. Oddajemy Wam przepis, który jest chyba najprostszym przepisem na tiramisu, a zaczerpnięty z włoskiego bloga GialloZafferano, gdzie moja ulubiona Sonia Peronaci szybko i łatwo przygotowuje włoskie pyszności.
Składniki na 8 porcji:
- 6 jajek
- 500 g mascarpone
- 120 g cukru + 2 łyżki do posłodzenia kawy
- 1 l mocnej kawy
- 400 g biszkoptów Savoiardi*
- kakao
Żółtka oddziel od białek, następnie żółtka utrzyj z cukrem na jasną i kremową masę, dodaj mascarpone i wszystko razem wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj.
Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj w brytfance, na nie wyłóż część masy, posyp kakao, znów wyłóż biszkopty, masa i kakao, do wyczerpania składników. Pamiętaj, że jeśli pierwszą warstwę biszkoptów ułożysz wzdłuż brytfanki, to kolejną warstwę układasz w poprzek. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
*Jeśli nie znajdziesz Savoiardi, dobre biszkopty są w Lidlu, zwykłych nie kupuj, bo za bardzo rozmiękają.