Pulpety drobiowe z ananasem

pulpety z ananasem

Pulpety drobiowe z ananasem

Pulpety drobiowe z ananasem. W sosie pomidorowym z cukinią, lekko pikantne z nutą przyprawy pięć smaków i migdałami. Z ryżem, pycha!

Pulpety drobiowe z ananasem

Mięso, oczywiście mielone w domu 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka (bez kości)
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonych migdałów*
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu Appetita
  • szczypta ostrej papryki Appetita
  • pół łyżeczki mielonego kminku Appetita
  • sól
  • pieprz czarny Appetita

Sos:

  • 1 nieduża cebula
  • 150 g cukinii
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 200 ml passaty
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej rzepakowy
  • sól
  • czarny pieprz Appetita

Do podania:

  • 280 g suchego ryżu jaśminowego

Piersi umyj, osusz, oczyść z kości, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Do zmielonych piersi dodaj migdały, jajko, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj dłonią, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Po upływie 30 min. zagotuj ok. 2-3 litrów wody. Następnie z masy uformuj kulkę o wadze mniej więcej 30-40 g i wrzuć na gotującą się wodę. Gotuj ok. 5 min., wyjmij kulkę, ostudź i sprawdź stopień doprawienia mięsa. Z pozostałej masy formuj kulki i wrzucaj partiami po 10-12 sztuk na gotującą się wodę i gotuj ok. 8 min. Gotowe kulki przełóż do miski i zostaw.

Pulpety drobiowe z ananasem

Ryż zalej zimną wodą i odstaw na 30 min. Po tym czasie zalej 280 g zimnej wody, dodaj szczyptę soli i zagotuj bez pokrywki. Następnie przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu 20 min. Nie trzeba dolewać wody ani odcedzać, ryż wchłonie całą wodę.

Przygotuj sos. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Cukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj cukinię i przyprawę pięć smaków, zamieszaj i smaż na niedużym ogniu, aż cukinia będzie prawie miękka. Następnie dodaj pomidory z puszki i passatę oraz pokrojonego w kostkę ananasa, sos sojowy i kilka kropel oleju sezamowego. Wymieszaj dokładnie i zagotuj, dodaj cukier, dopraw solą i pieprzem, zamieszaj. Możesz dodać 3 łyżki soku z ananasa. Dodaj do sosu szklankę wody z gotowania pulpetów oraz wszystkie pulpety, zamieszaj delikatnie i zagotuj. Podawaj z ryżem. Gotowe!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pulpety drobiowe z ananasem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *