Pulpety drobiowe z ananasem
Pulpety drobiowe z ananasem. W sosie pomidorowym z cukinią, lekko pikantne z nutą przyprawy pięć smaków i migdałami. Z ryżem, pycha!
Mięso, oczywiście mielone w domu 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 500 g piersi z kurczaka (bez kości)
- 1 jajko
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonych migdałów*
- pół łyżeczki mielonego cynamonu Appetita
- szczypta ostrej papryki Appetita
- pół łyżeczki mielonego kminku Appetita
- sól
- pieprz czarny Appetita
Sos:
- 1 nieduża cebula
- 150 g cukinii
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 200 ml passaty
- 1 puszka ananasa w zalewie
- 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka kropel oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- olej rzepakowy
- sól
- czarny pieprz Appetita
Do podania:
- 280 g suchego ryżu jaśminowego
Piersi umyj, osusz, oczyść z kości, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Do zmielonych piersi dodaj migdały, jajko, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj dłonią, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Po upływie 30 min. zagotuj ok. 2-3 litrów wody. Następnie z masy uformuj kulkę o wadze mniej więcej 30-40 g i wrzuć na gotującą się wodę. Gotuj ok. 5 min., wyjmij kulkę, ostudź i sprawdź stopień doprawienia mięsa. Z pozostałej masy formuj kulki i wrzucaj partiami po 10-12 sztuk na gotującą się wodę i gotuj ok. 8 min. Gotowe kulki przełóż do miski i zostaw.
Ryż zalej zimną wodą i odstaw na 30 min. Po tym czasie zalej 280 g zimnej wody, dodaj szczyptę soli i zagotuj bez pokrywki. Następnie przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu 20 min. Nie trzeba dolewać wody ani odcedzać, ryż wchłonie całą wodę.
Przygotuj sos. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Cukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj cukinię i przyprawę pięć smaków, zamieszaj i smaż na niedużym ogniu, aż cukinia będzie prawie miękka. Następnie dodaj pomidory z puszki i passatę oraz pokrojonego w kostkę ananasa, sos sojowy i kilka kropel oleju sezamowego. Wymieszaj dokładnie i zagotuj, dodaj cukier, dopraw solą i pieprzem, zamieszaj. Możesz dodać 3 łyżki soku z ananasa. Dodaj do sosu szklankę wody z gotowania pulpetów oraz wszystkie pulpety, zamieszaj delikatnie i zagotuj. Podawaj z ryżem. Gotowe!