Hummus z ciecierzycy
Hummus z ciecierzycy, idealny na popołudniową przekąskę, do tego świeże ulubione pieczywo i przenosimy się do egzotycznego kraju. Hummus ma być kremowy i lekko płynny, posypany słodką papryką i polany dobrą oliwą. Spróbuj też hummusu z bobu.
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jasnej pasty tahini
- sok z połowy cytryny
- sól
- słodka papryka w proszku
- oliwa extra vergine
Ciecierzycę namocz dzień wcześniej przed przygotowaniem hummusu z sodą oczyszczoną, po czym ugotuj do miękkości. Jeśli masz szybkowar, nie musisz ciecierzycy w ogóle namaczać, wystarczy zalać wodą, dodać sodę i gotować 35 min. od momentu zamknięcia się pokrywy szybkowaru. Czosnek obierz i i pokrój na mniejsze kawałki.
Ciecierzyca powinna rozpadać się w palcach i być „maślana”. Ciecierzycę przelej zimną wodą, odcedź i zmiksuj na gładką, bez grudek masę razem z sokiem z cytryny, czosnkiem i pastą tahini. Najlepiej jest miksować na najniższych obrotach. Gdy pasta będzie już idealnie gładka, dopraw ją solą i znów miksuj powoli wlewając zimną wodę ok. 3- 4 łyżki, aby hummus osiągną idealnie kremową konsytencję. Podawaj posypane papryką, natką pietruszki i polane bardzo dobrej jakości oliwą wraz ze świeżym pieczywem lub ulubionymi warzywami.