Witajcie weekendowo i bardzo słonecznie:) Ja i Dziecko już po śniadaniu:) Jajecznica z oliwkami i pomidorem – pycha!!!! Do tego sok z prawdziwych, wiejskich papierówek oraz grzanki z masłem czosnkowym i można się weekendować, nawet nie przeszkadza to, że po południu do pracy trza iść – firmę promować:P
Składniki dla 2-3 osób:
- 4 rozbełtane z pieprzem i solą jajka
- kilka czarnych i zielonych oliwek drobno posiekanych
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- pół czerwonej cebuli również pokrojonych w kostkę
- 2 łyżeczki śmietany
- 1 łyżeczka masła
- szczypta ziół prowansalskich
- odrobinę oliwy z oliwek
- grzanki posmarowane masłem czosnkowym
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, zeszklić na tym cebulę, dodać pomidora i zioła i smażyć ok. 5 min, po czym dodać oliwki i rozbełtane jajka i cały czas mieszając, smażyć jajecznice na małym ogniu, co jakiś czas ściągając z ognia i wracając na palnik. Kiedy jajecznica będzie się już ścinać, dodać śmietanę i cały czas kontynuując proceder ściągania i wracania na palnik, doprowadzić do ulubionej przez siebie konsystencji jajecznicy:) Podawać z czosnkowymi grzankami. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Jajecznica z oliwkami i pomidorem na kremowo
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas