Domowa tortilla z kurczakiem.
Składniki na 8 porcji:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 ogórek zielony
- 1 ogórek kiszony (ja dałem małosolnego)
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 30 dag pieczarek
- 1/2 puszki kukurydzy
- przyprawa do gyrosa
- sos czosnkowy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i wyrobić ciasto (jeśli potrzeba dodać troszkę wody, musi mieć taką konsystencję żeby dobrze się wałkowało), ciasto przełożyć do miski posmarować niewielką ilością oleju, przykryć miskę talerzem i odłożyć na 12-20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na kulki o średnicy około 5cm, które rozwałkowywać na wielkość patelni i smażyć na suchej patelni (jeśli patelnia jest dobrze gorąca to wystarczy około 20 sek z jednej i 20 sek z drugiej strony). Warzywa pokroić w kostkę i przełożyć do miski, dodać kukurydzę. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa, pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć, aż kurczak nie będzie już surowy. Warzywa (odsączyć jeśli puściły sok) układać na tortillę, polać sosemi dodać kurczaka, zawinąć (zawijam dodatkowo dół tortilli w folię aluminiową żeby się nie rozwijała i nie wyciekał sos). Ja przed podaniem podgrzewam chwilkę na patelni.