Pesto z rukoli z orzeszkami ziemnymi
Pesto z rukoli z orzeszkami ziemnymi. Paszczak zawsze krytykuje moje włoskie działania kulinarne, twierdząc, że jest to kuchnia łatwa i prosta i, że nie stanowi żadnego wyzwania. A ja Mu niezmiennie odpowiadam, że najłatwiejsze rzeczy najłatwiej zepsuć i nie przejmując się Jego gadaniem wciąż wymyślam nowe makarony. Poniższe danie to pomysł na zagospodarowanie rukoli, która została z imprezowego pieczenia pizzy. Miałam ochotę na pesto z rukoli, ale chciałam, żeby nie było takie zwyczajne, stąd orzeszki ziemne i polski ser długodojrzewający Old Książ zamiast parmezanu. Po pierwsze jest polski, po drugie dużo tańszy od zagranicznych serów długodojrzewających, po trzecie moim zdaniem idealnie pasuje do pesto z rukoli, bo ma fajny orzechowy posmak. Spróbujcie, nasz polski Old Książ nie ustępuje w niczym zagranicznych serom, a jest tańszy.
Makaron z pesto z rukoli z orzeszkami ziemnymi to fajne, bezmięsne danie dla miłośników kuchni włoskiej przełamującej stereotypy. Dodatek orzeszków ziemnych, świeżego pomidora i pestek słonecznika wprowadza nowy wymiar w znany wszystkim makaron z pesto. Na dodatek dobrze komponuje się smakowo z bezglutenowym makaronem z mąki kukurydzianej. Możesz użyć ulubionego makaronu, ja wybrałam penne.
Składniki na pesto z rukoli z orzeszkami ziemnymi:
- 130 g rukoli
- 80 g oliwy
- 120 g sera Old Książ
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pomidorów malinowych
- 100 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
- sól
- kilka ziaren zielonego pieprzu Appetita
Dodatkowo:
- 1 nieduży pomidor malinowy
- ser pecorino romano do posypania gotowego dania
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- ulubiony makaron 80-100 g na porcję
Przygotuj pesto. Czosnek obierz, ser pokrój w małą kostkę, rukolę umyj i osusz, pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Do kielicha miksującego wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na średnich obrotach na gładki sos, dopraw solą. Gotowe!
Dodatkowego pomidora pokrój w małą kostkę. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni, uważaj, żeby ich nie przypalić.
Zagotuj wodę, 1 l na 100 g makaronu, posól i ugotuj makron al dente, tak, żeby był lekko twardy, ale nie surowy. Po odcedzeniu makaronu, jak jest jeszcze gorący wymieszaj z pesto, tyle, ile chcesz, ja dałam na jedną porcję (80 g makaronu) 2 łyżki pesto. Już na talerzu posyp danie pokrojonym, świeżym pomidorem, uprażonymi pestkami słonecznika, rukolą i serem pecorino romano. Gotowe! Taki makaron z pesto z rukoli i orzeszków ziemnych jest też dobry na zimno, więc może być fajnym daniem do pracy, czy w drodze 🙂
Pozostałe pesto przełóż do słoika, zalej oliwą i przechowuj w lodówce około miesiąca.