Zupa meksykańska
Zupa meksykańska. Pożywna, z powodzeniem zastępuje dwudaniowy obiad.
Składniki na 4-6 porcji:
- 300 g szynki wieprzowej surowej
- 1 nieduża marchewka
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g ziemniaków
- pół puszki kukurydzy z zalewą
- pół puszki czerwonej fasoli z zalewą
- pół świeżej czerwonej papryki
- pół świeżej białej papryki
- pół łyżeczki mielonego imbiru Appetita
- pół łyżeczki ostrej papryki Appetita
- pół łyżeczki mielonego cynamonu Appetita
- pół łyżeczki tymianku Appetita
- pół łyżeczki ziaren kolendry Appetita
- 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
- sól
- olej kokosowy lub rzepakowy
Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w malutką kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokój w kostkę. Możesz obrać paprykę ze skórki, dzięki czemu, nawet po kilkukrotnym odgrzewaniu zupy nie „zeskóruje” się. Jak obrać paprykę ze skóry możesz zobaczyć tutaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziarna kolendry zmiażdż w moździerzu.
W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej łyżkę oleju kokosowego lub rzepakowego zeszklij na nim cebulę i czosnek, następnie dodaj marchewkę i smaż około 5 min. często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła, dodaj mięso oraz przyprawy (oprócz soli), zamieszaj i smaż około 10 min. dodaj wino i jak odparuje alkohol dodaj 2 l wody i gotuj 25 min. Następnie dodaj ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Na koniec dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę, zagotuj, dopraw solą. Gotowe!