Tortilla pełnoziarnista
Tortilla pełnoziarnista
Gotowe placki można pokroić na trójkąty i podpiec na chrupko na suchej patelni , otrzymamy wtedy „nachos”, które można serwować jako kanapki, takie jak na zdjęciu.
Wartości – 1 placek ma ok.:
- 160 kcal
- 7,2 g tłuszczu
- 49,72 g węglowodanów
- 11,2 g białka
Składniki na 10 placków:
- 420 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 240 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soli
Wszystko razem wyrobić robotem lub ręcznie na zwarte i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min., aby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto należy podzielić na 10 części (każda po mniej więcej 50-60 g) i każdą rozwałkować na koła o średnicy mniej więcej 26-28 cm. Smażyć na suchej, dobrze nagrzanej patelni, 20 sekund z jednej strony i 10 sekund z drugiej, tak aby lekko się zrumieniło z każdej strony.Gotowe placki ściągać na talerz i przykrywać, by nie wysychały.
Podsumowanie
Nazwa dania
Tortilla pełnoziarnista
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas