Uwielbiam barszcz ukraiński w takim wydaniu.
Składniki
- 6 czerwonych buraków (1,1 kg)
- 4 ziemniaki (600 g)
- 2 marchewki (200 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- szklanka fasoli perłowej (200 g)
- szklanka mrożonego zielonego groszku (150 g)
- ćwierć białej kapusty (500 g)
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki przecieru
- 2 łyżki cukru
- 2 l wody
- sól i pieprz
Jeśli chcemy zabielać:
- pół szklanki śmietany
- mąka – tyle, żeby zagęścić
Buraki pokroić w kostkę i podgotować aż trochę zmiękną, następnie dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować, aż wszystko zmięknie. Po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż będą miękkie.
Fasolę namoczyć dzień wcześniej, ugotować osobno. Jak wszystko będzie miękkie połączyć fasolę z resztą składników, dodać zielony groszek, przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem, tak, żeby smak się wyrównał – nie za słodki, nie za kwaśny. Zagotować.
Śmietanę rozrobić z mąką z odrobiną zimnej wody, do tego dodać kilka łyżek gorącego barszczu, połączyć z zupą.
o i ten barszcz tez bym zjadła 😀 aska s
podobne barszczyk zrobiłam dziś na obiad 🙂
O fajny! ;)A ja jeszcze z groszkiem nigdy nie jadłam! 😉
Zupkę zrobiłam zgodnie z przepisem bez wywaru i przyznaję, że mi smakuje zobaczymy jak pozostałej rodzinie :)?
Cieszę się, że Ci smakuje, mam nadzieję, że rodzinie też będzie odpowiadać, pozdrawiam 🙂