Przepisów na bigos jest chyba tyle co gotujących, ja zawsze coś modyfikuję, oto jeden z moich przepisów.
Składniki:
- 2 kg poszatkowanej białej kapusty
- 3 laski kiełbasy
- 35 dag łopatki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 70 dag kiszonej kapusty
- suszone grzyby
- 2 drobno pokrojone cebule
- 6 suszonych śliwek
- 3 łyżeczki przyprawy do bigosu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki ketchupu Hellman’s
- 1 kartonik przecieru(nie koncentratu) pomidorowego
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- łyżka oleju do smażenia
Białą kapustę ugotować z pokrojoną w kostkę łopatką, suszonymi śliwkami, grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym oraz przyprawą do bigosu. Kapustę kiszoną ugotować osobno. Kiełbasę i pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulą. Kiszoną kapustę i pozostałe składniki wymieszać z białą kapustą, dodać przecier, ketchup, wino, cukier i wszystko razem gotować ok. 20 min.
Hey, thanks for the post.Really thank you! Really Cool. agabakkgfdaf