Bigos

Przepisów na bigos jest chyba tyle co gotujących, ja zawsze coś modyfikuję, oto jeden z moich przepisów.

Bigos

Składniki:

  • 2 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 3 laski kiełbasy
  • 35 dag łopatki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 70 dag kiszonej  kapusty
  • suszone grzyby
  • 2 drobno pokrojone cebule
  • 6 suszonych śliwek
  • 3 łyżeczki przyprawy do bigosu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki ketchupu Hellman’s
  • 1 kartonik przecieru(nie koncentratu) pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżka oleju do smażenia
Białą kapustę ugotować z pokrojoną w kostkę łopatką, suszonymi śliwkami, grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym  oraz przyprawą do bigosu. Kapustę kiszoną ugotować osobno. Kiełbasę i pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulą. Kiszoną kapustę i pozostałe składniki wymieszać z białą kapustą, dodać przecier, ketchup, wino, cukier i wszystko razem gotować ok. 20 min.
Bigos

One thought on “Bigos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *