Takie Ciasteczka pszenno – żytnie z orzechami chodziły za mną od dawna, w sobotnie przedpołudnie chęć na nie sięgnęła zenitu i powstały. Wyszły takie fajne, że upiekłam drugą porcję, głównie dlatego, że poprzednia malała w oczach, a mieliśmy mieć gości, którzy w efekcie nie dotarli, a ciasteczka zostały:) Do drugiej porcji zamiast kakao dodałam sok z połowy cytryny i ciasteczka były jeszcze lepsze.
Składniki:
- 1 szklanka otrąb żytnich
- 2 jajka
- 2 łyżki serka homo
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 12 orzechów włoskich całych lub 50g łuskanych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- łyżeczka aromatu waniliowego
Do miski wsypać otręby, dodać serek, jogurt, jajka, cukier i utłuczone w moździerzu lub posiekane nożem orzechy, wymieszać. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, a do drugiej połowy masy aromat waniliowy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować średniej wielkości kulki i „spłaszczać” na papierze. Piec 25 – 35 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Zaraz zabiorę się za takie ciasteczka! 🙂
A pewnie:)
a piec z termoobiegiem?
tak.
Przenno !!!!