Flambirowane banany

Flambirowane banany to pyszny i efektowny deser, którym możemy pochwalić się przed znajomymi.

Składniki na 2 porcje:

Flambirowane banany
  • 2 banany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/4 szklanki rumu
  • 1/2 łyżki masła

Banany obrać. Cukier, masło sok z pomarańczy i banany dodać na patelnię, mieszać i powstającym karmelem polewać banany, jak karmel zgęstnieje dodać rum i podpalić, flambirować aż płomień zgaśnie (można też wybrać opcję, w której nie dodajemy rumu na patelnię tylko podgrzewamy go w osobnym garnku  i polewamy nim banany już na talerzu i wtedy dopiero podpalamy) . Banany przyłożyć na talerz polać powstałym sosem podawać z lodami albo posłodzoną śmietaną, można dodać cynamon.

Flambirowane banany

4 thoughts on “Flambirowane banany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *