Flambirowane banany to pyszny i efektowny deser, którym możemy pochwalić się przed znajomymi.
Składniki na 2 porcje:
- 2 banany
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1/4 szklanki rumu
- 1/2 łyżki masła
Banany obrać. Cukier, masło sok z pomarańczy i banany dodać na patelnię, mieszać i powstającym karmelem polewać banany, jak karmel zgęstnieje dodać rum i podpalić, flambirować aż płomień zgaśnie (można też wybrać opcję, w której nie dodajemy rumu na patelnię tylko podgrzewamy go w osobnym garnku i polewamy nim banany już na talerzu i wtedy dopiero podpalamy) . Banany przyłożyć na talerz polać powstałym sosem podawać z lodami albo posłodzoną śmietaną, można dodać cynamon.
wygląda ciekawe. powiedz tylko czy te banany ci smakowały?
A czy alkohol jest wyczuwalny, właśnie jak one smakują ?:)
Alkohol jest wyczuwalny, lecz nie ma go w potrawie ponieważ zostaje „ulotniony” podczas flambirowania
Alkoholu nie czuć tylko aromat rumu, alkohol się wypala podczas flambirowania.