Kebab z mielonego mięsa
Składniki na 10 sztuk:
- 80 dag mięsa wołowego
- średnia drobno pokrojona cebula
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- pół łyżeczki garam masala
- 4 goździki utłuczone w moździerzu
- 2 łyżeczki pasty imbirowej
- pół łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1 starta gałka muszkatołowa
- pół drobno pokrojonej żółtej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 10 patyczków do szaszłyków
Mięso zmielić, dodać przyprawy i pozostałe składniki. Formować kulki wielkości dłoni, następnie zrobić z nich wałeczki i nabić na patyczki. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 30 – 40 min. W połowie czasu obrócić na drugą stronę.
Sos pomidorowy:
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
- 3 łyżeczki cukru
- łyżka ketchupu najlepiej Hellman’s
- łyżka musztardy Dijon
- 1 pokrojony w kostkę kiszony ogórek
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- sól, pieprz
Pomidory i paprykę wrzucić na patelnię razem z pozostałymi składnikami. Jak wszytko zmięknie, przetrzeć przez sito. Zredukować, jeśli będzie taka potrzeba.
Sos czosnkowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 posiekane z solą i pieprzem ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka białego octu winnego
Wszystkie składniki wymieszać 15 min. przed podaniem.
Sos pomidorowy ma obłędny kolor, gratuluję 🙂