Pierogi z płuckami są to moje ulubione pierogi, pamiętam jak zawsze robiłem je z babcią a po ugotowaniu wyjmowałem farsz z pierogów i osobno jadłem ciasto a osobno farsz.
Farsz:
- 1 kg płuc wieprzowych
- 5 cebul
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz,
- masło
- 1 namoczona i odciśnięta bułka
- 1 jajko
- majeranek
Płuca dobrze wypłukać, ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebule zeszklić i udusić na maśle, zmielić z płucami, bardzo drobno. Zmielone płucka obsmażyć na patelni, tak, aby odparowała woda, ale nie całkiem. Po obsmażeniu dodać bułkę, majeranek, jajko, sól i pieprz, wszystko wymieszać. Ulepić pierogi.
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki letniej wody
- szczypta soli
- 1 jajko
Na taką ilość farszu trzeba zrobić cztery porcje ciasta. Nie polecam zrobienia całego ciasta od razu, bo twardnieje i trudno lepić pierogi. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrabiać 2 min. lub ręcznie, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk. Podzielić na 4 części, rozwałkowywać jedną ćwiartkę i wycinać kółka na pierogi. Nakładać farsz i zamykać. Sprawdzić dobrze przed gotowaniem, czy się nie rozkleiły. Zagotować wodę w sporym garnku, dodać odrobinę soli, wrzucać pierogi. Od momentu wypłynięcia gotować ok 3 min.
To jest ohydne nie wiem jak ludzie mogą jeść
Dla Ciebie ohydne, a dla mnie są to najlepsze pierogi, ja za to nie jadam pierogów na słodko.
To jest cud !!!!! sa mega pyszne !! o sto razy lepsze niz wszystkie inne :)))
🙂 moje ulubione pierogi 🙂
Najpierw należy spróbować, a potem wyrazić swą opinię. Pyszniejszych pierogów nie jadłam. Polecam wszystkim koneserom subtelnego i wyszukanego dania. Pamiętam, moja mama polewała jeszcze podsmażaną cebulką. Już wiem, co zrobię jutro na obiad.
ile się gotują płucka ???
i jeśli chodzi o pierogi lepsze niż te ze sklepu z mięsem 😀
tam to juz chyba nawet ślimaki dodają a ludzie to jedzą hehe
a obrzydzają ich pierogi z płucek
Płucka gotują się ok 1,5 h. Pozdrawiam 🙂