Tarta marchewkowa z szynką na cieście francuskim
Znalazłam wczoraj wieczorem ten przepis w książce Kuchnia dietetyczna. 1001 przepisów. Po przygotowaniu i spróbowaniu masy pojawiły się wątpliwości, czy tarta będzie smaczna, jednak po upieczeniu okazało się, że połączenie marchewki, sera białego i kuminu, jest całkiem do rzeczy. Wyszło tak dobre, że zanim zdążyłam zrobić zdjęcia, znikła połowa tarty. Ciasto francuskie znakomicie tu pasuje. W oryginalnym przepisie były dwie łyżeczki kminu rzymskiego, ale doszłam to wniosku, że to za dużo, gdyż jest to bardzo intensywna przyprawa, dlatego dałam pół łyżeczki i tyle samo pasty imbirowej, którą można zastąpić sproszkowanym imbirem. Zjedliśmy tartę na pierwsze i drugie śniadanie i już jej nie ma.
Składniki na 6 osób:
- 6 małych marchewek
- 70 g białego sera
- 250 g szynki
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki pasty imbirowej
- ciasto francuskie
- sól, pieprz
Marchewki w całości gotować 30 min. w dużej ilości osolonej wody. W dużej misce wymieszać na jednolitą masę marchwie, ser i przyprawy. Szynkę pokroić w paseczki i przyrumienić na patelni, nie dodając tłuszczu. Formę tarty wyłożyć ciastem francuskim, na nim rozmieścić masę marchewkową i paski szynki. Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.