Camembert na ciepło

Pyszny, rozpływający się camembert na ciepło.

Camembert na ciepło

To szybkie śniadanie w pierwotnej wersji polegało na włożeniu sera na 30 sekund do mikrofalówki i dodaniu żurawiny. Jedząc wczoraj kanapkę z dżemem z czerwonej porzeczki, stwierdziłam, że jak najbardziej ów dżem może zastąpić żurawinę w połączeniu z camembertem. I tak oto, powstało dzisiejsze śniadanie:

 
Camembert na ciepło
Składniki dla 2 osób:
  • 1 ser typu camembert
  • 4 plasterki szynki westfalskiej
  • 2 orzechy
  • żurawina lub dżem z czerwonej porzeczki
Camembert na ciepło

Ser rozciąć tak, żeby powstały dwa plastry, „wcisnąć” weń orzechy, owinąć każdy plaster dwoma plasterkami szynki. Wrzucić na suchą teflonową patelnię, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum. Po 2 min. obrócić ser. Chodzi o to, że ser ma być miękki, ale tak,  żeby nie wylewał się na patelnię.

Camembert na ciepło
Camembert na ciepło

5 thoughts on “Camembert na ciepło

  1. juz chyba ze 4 razy podchodzilam, aby taki zrobic, ciagle cos mi sie odwidzialo i nici z tego, twoj przepis (zwlaszcza te orzechy) strasznie mi sie podobaja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *