Smaczne i proste jajka na twardo z sosem curry.
Przepis pochodzi z książki dr. Dukana „Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów”. Byłam bardzo sceptycznie nastawiona na połączenie jajek na twardo z curry, ale bardzo przyjemnie mnie ono zaskoczyło. Robi się szybko i bezproblemowo i mimo iż, to tylko jajka i sos to bardzo pożywne śniadanie.
Składniki dla dwóch osób:
- pół posikanej drobno cebuli
- 4 ugotowane na twardo jajka (po dwa na głowę)
- 10 łyżek chudego mleka
- szczypta mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- posiekana, zielona cebulka
Na średnim ogniu ugotować cebulę z połową mleka, ciągle mieszając. Dodać mąkę kukurydzianą i resztę mleka, energicznie pomieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać curry. Jajka( mi wyszły na półtwardo, ale też było dobre) pokroić w krążki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać zieloną cebulką.