Obiad dla niemowlaka#2: rubinowy indyk z warzywami

Obiad dla niemowlaka#2: rubinowy indyk z warzywami

Dziecku bardzo smakowało gotowe danie ze słoiczka „kurczak z jabłuszkami”, czy jakoś tak, dlatego też postanowiłam przygotować Mu coś podobnego z wykorzystaniem soku jabłkowego i z dodatkiem buraka, żeby danie miało atrakcyjny kolor. Malutkiemu smakowało tak bardzo, że dwa razy domagał się dokładki. Reszta została zapakowana w słoiczek po „gerberku” i poddana pasteryzacji (20 min), będzie na przyszłość:)

Składniki:

  • 1 średni ziemniak
  • 2 grube plastry z dużej cukinii
  • 2 młode malutkie buraki
  • 4 młode malutkie marchewki
  • 1 słoiczek mięska z indyka dla niemowląt
  • 40 ml soku jabłkowego dla niemowląt
  • pół łyżeczki masła
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać, znów dobrze umyć i pokroić w kostkę (usunąć pestki z cukinii), ugotować do miękkości na parze. Ugotowane warzywa przełożyć do naczynia, w którym dobrze się miksuje, dodać mięsko,  masło i sok jabłkowy i zmiksować do konsystencji odpowiedniej do wieku i umiejętności żucia dziecka. Gotowe:)

One thought on “Obiad dla niemowlaka#2: rubinowy indyk z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *