Obiad dla niemowlaka#2: rubinowy indyk z warzywami
Dziecku bardzo smakowało gotowe danie ze słoiczka „kurczak z jabłuszkami”, czy jakoś tak, dlatego też postanowiłam przygotować Mu coś podobnego z wykorzystaniem soku jabłkowego i z dodatkiem buraka, żeby danie miało atrakcyjny kolor. Malutkiemu smakowało tak bardzo, że dwa razy domagał się dokładki. Reszta została zapakowana w słoiczek po „gerberku” i poddana pasteryzacji (20 min), będzie na przyszłość:)
Składniki:
- 1 średni ziemniak
- 2 grube plastry z dużej cukinii
- 2 młode malutkie buraki
- 4 młode malutkie marchewki
- 1 słoiczek mięska z indyka dla niemowląt
- 40 ml soku jabłkowego dla niemowląt
- pół łyżeczki masła
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać, znów dobrze umyć i pokroić w kostkę (usunąć pestki z cukinii), ugotować do miękkości na parze. Ugotowane warzywa przełożyć do naczynia, w którym dobrze się miksuje, dodać mięsko, masło i sok jabłkowy i zmiksować do konsystencji odpowiedniej do wieku i umiejętności żucia dziecka. Gotowe:)
sZKRAB JEST BOOOSKI 😀 :* A JA CIĘ KOCHNY KRÓLU WYRÓŻNIAM !!!
SZCZEGÓLY U MNIE NA BLOGU