Na szybkości zebrany mix owoców z działkena. Powstały soki i dżemy.
Składniki:
- 2,7 kg owoców: wiśni, czarnych porzeczek i agresto – porzeczki
- 2 opakowania dżemixu
- 150 g cukru żelującego
- cukier do smaku
Sok wieloowocowy:
Owoce ugotować na parze (ze względu na rozmiar garnka ja gotowałam je w dwóch rzutach, bo się wszystko nie mieściło). Powstały w dolnym garnku sok, przelać do dużego garnka, dodać owoce z górnego garnka. Odczekać, aż owoce całkowicie odpadną, następnie zebrać sok, ale nie całkiem. Pozostawić w garnku tyle soku z owocami, żeby jeszcze mógł z tego wyjść dżem. Czysty sok odpowiednio pocukrować (ja dałam jakieś 10 łyżek cukru, bo wiśnie były dosyć kwaśne), przelać do słoików.
I z tych samych owoców dżem:
Do pozostałych z produkcji soku owoców dodać dwa opakowania dżemixu i cukier żelujący, jeśli wyjdzie mało słodkie, dosłodzić wedle gustu. Załadować do słoików i pasteryzować razem z sokiem 16 min, po tym czasie słoiki wyciągnąć i odwrócić do góry dnem.
Domowe najlepsze, wiemy co mamy w słoiku. Smaczna mieszanka 🙂
Sok już próbowaliśmy – pyszny. Przyjdzie czas i na dżem:)