Szarlotka
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka cukru pudru (do ciasta)
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 25 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 kg obranych jabłek
Zagnieść cisto i włożyć na 30 min. do lodówki. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. ciasto rozwałkować na na grubość ok. 1 cm. 2/3 ciasta wyłożyć dno formy, przykryć jabłkami. Resztę ciasta zetrzeć na „kruszonkę” i posypać równomiernie jabłka. Piec 40 min. w temp. 200 stopni. Po wystudzeniu ciasta, posypać je cukrem pudrem.
wczoraj kupiłam jabłka z myślą o zrobieniu jabłecznika ale ogarnęło mnie prawdziwe lenistwo. Twoja szarlotka wygląda bardzo apetycznie;)
Tę szarlotkę robi się bardzo prosto i szybko. Miło, że ci się podoba:)
Czy cukier puder ta 1 szklanka to dodajemy do ciasta czy to na posypanie ciasta jest?
Cukier puder dodajemy do ciasta, a jeśli chcemy to dodatkowym posypujemy ciasto po upieczeniu. Pozdrawiam.
Na jakiej blaszce pieczone ciasto??prosze o wymiary bo to wazne zeby mi za cienkie nie wyszlo:)
Używam blachy o skośnych bokach, na górze na 36×24,5cm i wysokość 6 cm
Ciasto wyszło przepyszne!! Będę częściej zaglądać na tą stronkę;)
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂