Pyszna tarta z boczkiem na otrębowym spodzie.
W planach wczoraj wieczorem był bób w pikantnym sosie, jednak po otwarciu torebki okazało się, że jest baaaaaardzo mocno nieświeży, pani w sklepie mogła uprzedzić, że leżał tam od epoki żelaza. Następnym razem chyba bezczelnie otworzę woreczek i powącham. Boczek i kiełbasa do bobu były już kupione, a że w domu do jedzenia były tylko jakieś resztki szarlotki upieczonej poprzedniego wieczoru przez Męża, po przeglądnięciu lodówki powstała taka oto tarta na otrębowym cieście dr. Dukana, bardzo mocno przypominająca pizzę:)
Składniki na wypełnienie tarty:
- 10 dag boczku (pokrojonego wedle uznania, ja pokroiłam w paseczki)
- 1 średniej wielkości laska kiełbasy drobiowej pokrojona w talarki
- 1 średnia cebula pokrojona w piórka
- ok. 15 dag startej na dużych oczkach mozzarelli
Składniki na ciasto:
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 2 łyżki odtłuszczonego serka homo
- 3 żółtka
- 3 białka ubite na pianę,
- sól, pieprz
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
Wszystko wymieszać (z wyjątkiem ubitych białek). Po uzyskaniu jednolitej masy dodać zioła wedle uznania, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać ubite białka. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Masę otrębową wylać na formę do tarty i wygładzić łyżką. Włożyć na 10 min. do piekarnika. Po tym czasie wyjąć posypać startą mozzarellą, ułożyć boczek, kiełbasę i ogórki kiszone, wszystko posypać piórkami cebuli. Włożyć do piekarnika na 20 min. Gotowe! Świetnie smakuje ze wspomnianym już tutaj kiedyś ketchupem Bavaria. Na kolację wciągnęłam od razu dwa kawałki i na śniadanie również. Ave!
Kawałek takiej tarty to bardzo konkretny posiłek 🙂 Ten otrębowy spód bardzo mi się podoba – samo zdrowie! 🙂
Fakt dobrze brzuszek zapycha,a otrębowy spód po to, żeby jakoś zrównoważyć boczek:)
Bardzo ciekawy ten otrębowy spód 🙂