Dzisiaj przepis na szybki makaron chow mein z kurczakiem i zieloną papryką
Składniki dla 4 osób:
- 100 g makaronu chow mein
- ok. 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
- pokrojona w krótkie paseczki zielona papryka
- również w paseczkach mała marchewka
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina mirin
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
- 1 łyżeczka pasty z kolendry
- 2 łyżki oleju sezamowego
- odrobina sosu tabasco
- filiżanka wody
- kilka gałązek pokrojonego w paski szczypiorku.
W woku rozgrzać łyżkę oleju sezamowego i obsmażyć kurczaka, przełożyć do miski. Na tym samym oleju obsmażyć przez ok. 2 min. paprykę, wyjąć i tak samo postąpić z cebulą, dorzucić marchewkę i smażyć cały czas mieszając jeszcze ok 1 min., wyjąć. Rozgrzać drugą łyżkę oleju sezamowego, wrzucić czosnek, chwilkę cały czas mieszając obsmażyć (najlepiej na małym ogniu, co by czosnek się nie przypalił), dodać kurczaka, pastę imbirową i pastę z kolendry, 2 łyżki sosu sojowego, wino mirin i dusić na małym ogniu 10 min. Po tym czasie dorzucić pozostałe składniki, podlać filiżanką wody, łyżką sosu sojowego, doprawić tabasco i dusić jeszcze 2 min. Makaron chow mein przygotować wg. instrukcji na opakowaniu, połączyć z kurczakiem, posypać szczypiorkiem, dobrze zamieszać. Gotowe!
Pycha, świetny pomysł.
Bardzo fajne orientalne danie! Pozdrawiam 🙂
Danie rewelacja !!! Do tego świetne składniki 🙂
Bardzo lubie takie ekspresowe dania na orientalna modle 🙂
Takie jedzonko tygryski lubią najbardziej:)