Dramstiki egzotyczne to kolejny przepis dr. Dukana. Mnóstwo aromatycznych przypraw i jogurt, trochę obawiałam się takiego połączenia, ale po prostu pyszności. Z racji tego, że mięso długo dusiło się w sosie, było bardzo delikatne, soczyste i odchodziło gładko od kosteczek, co było bardzo pozytywne ze względu na fakt, że rękoma raczej nie bardzo takie umazane w sosie dramstiki jeść, a tak wystarczyło „odrywać” widelcem. W oryginalnym przepisie były 4 podudzia z kurczaka, ale ja akurat miałam na stanie pałki. w każdym razie za pół godziny ja, Mąż i Dziecko wyruszamy na wakacje nad nasze polskie morze. Miejmy nadzieję, że pogoda dopisze, a jedzenie w hotelu będzie dobre. Ave!
Składniki dla 4 – 8 osób:
- 8 pozbawionych skórki dramstików
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 małe drobno posiekane cebule
- pieprz
- 8 utłuczonych w moździerzu goździków
- ćwierć startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka pasty imbirowej
- 2 łyżeczki curry
- 2 duże beztłuszczowe jogurty
- pół laski cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 10 nasion kardamonu
- 10 g szafranu w nitkach
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- odrobina oliwy
- sól
Kurczaka podsmażyć na średnim ogniu na rozgrzanej oliwie. Dodać cebule i czosnek. Przyrumienić. Jogurt ubić z pieprzem, gałką muszkatołową, goździkami i pastą imbirową, a następnie wlać do gara z kurczakiem. Dusić po przykryciem na małym ogniu 50 min. Następnie dodać pozostałe przyprawy, posolić do smaku i gotować kolejne 30 min. Dramstiki przełożyć do ogrzanego półmiska. Sos przecedzić, a następnie ubijać kilka sekund mikserem, aby miał gładką konsystencję (ja nie miałam na to czasu, więc sos wyglądał, jak widać na zdjęciu – średnio). Gotowe!
ależ apetycznie wygląda…;):)
czekamy na was 🙂