Przepis pochodzi z wrześniowego numeru miesięcznika „Mam Dziecko”. Malutki zjadł z apetytem i wielkim zainteresowaniem kolorem obiadku:) Danie odpowiednie dla malców po 7. miesiącu.
Składniki na jeden obiadek:
- pół średniej marchewki
- pół buraka ćwikłowego
- pół małej pietruszki
- pół średniego ziemniaka
- pół żółtka jaja kurzego
- 1 łyżeczka masła
Buraka umyć, ugotować, a następnie obrać. Ziemniak, marchewkę i pietruszkę umyć, obrać, opłukać, a potem włożyć do wrzątku i gotować, aż staną się miękkie. Wszystkie warzywa pokroić i dokładnie zmiksować. Jajko sparzyć i wybić, oddzielając żółtko od białka. Pół żółtka i łyżeczkę masła połączyć z warzywami, wymieszać wszystko i przed podaniem koniecznie zagotować.