Obiad dla niemowlaka#4: warzywa z żółtkiem

Przepis pochodzi z wrześniowego numeru miesięcznika „Mam Dziecko”. Malutki zjadł z apetytem i wielkim zainteresowaniem kolorem obiadku:) Danie odpowiednie dla malców po 7. miesiącu.

Składniki na jeden obiadek:

  • pół średniej marchewki
  • pół buraka ćwikłowego
  • pół małej pietruszki
  • pół średniego ziemniaka
  • pół żółtka jaja kurzego
  • 1 łyżeczka masła
Buraka umyć, ugotować, a następnie obrać. Ziemniak, marchewkę i pietruszkę umyć, obrać, opłukać, a potem włożyć do wrzątku i gotować, aż staną się miękkie. Wszystkie warzywa pokroić  i dokładnie zmiksować. Jajko sparzyć i wybić, oddzielając żółtko od białka. Pół żółtka i łyżeczkę masła połączyć z warzywami, wymieszać wszystko i przed podaniem koniecznie zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *